Selecteer een pagina

Besparen zonder investering:

 

Zonnepanelen van goede kwaliteit

Geen onderhoudskosten

Legplan op maat

Hoverma houdt het makkelijk en overzichtelijk

Vraag vrijblijvend onze brochure aan

Aanhef

Akkoord

Besparen op gas: dat doet u zo

1. Kijk ook naar de thermostaat (voor je de voordeur dichttrekt)
De belangrijkste tip van allemaal: vergeet de thermostaat niet. Gas besparen is meer dan isoleren, het hangt (vanzelfsprekend) ook af van hoe hoog je stookt. Is er overdag niemand thuis? Dan is een paar standjes lager eigenlijk wel zo slim. Ben je een vergeetachtig type? Hang je huissleutel naast de thermostaat. Dan wordt slimmer stoken misschien onderdeel van je vaste vertrekroutine.

Alternatief: een slimme thermostaat. Die weet wanneer je thuis bent, en past automatisch de verwarmingsstanden aan. Handmatig kun je meer besparen, zegt de Consumentenbond daarover.

2. Ventileer, maar niet te lang
Goede gewoonte: ’s ochtends even de ramen openzetten. Maar dan haal je ook de koudste lucht naar binnen. In de winter is het dus beter om dat later op de dag te doen. Dat kan wel 8 graden schelen. En vergeet vooral niet om de ramen weer dicht te doen. Een huis is zo doorgewaaid, en met een vergeten open raam of achterdeur blijft je verwarming de hele dag hard werken.

3. Gordijnen dicht – én weer open (profiteer van elke zonnestraal)
Je kunt je voordeel doen met het weerbericht. Gaat het hard vriezen? Gordijnen sluiten maakt nog een verschil voor de zwakste plek in je muren: de ramen. Maar vergeet niet de gordijnen overdag weer open te doen, vooral bij ramen op het zuiden: die werken als een broeikas – en ook de zwakke winterzon kan zo een paar graden gratis warmte in je huis brengen.

4. Een groene tuin kan helpen (liefst met hoge bomen)
Heb je een tuin? Plant vooral een paar bomen! De afgelopen jaren werd de tip genoemd na zomerse droogte en hitte: tegels eruit, planten erin. Een groene tuin houdt vocht vast en kan schaduw bieden, waardoor het in de zomer koeler blijft. Het omgekeerde geldt ook in de winter. Dan gaat het vooral om de wind: aan de buitenkant van het huis is de lucht steeds in beweging. Maar hoe langzamer dat gaat, hoe minder warmte de muren en ramen continu aan die lucht afstaan. Daarom kan het voor stookkosten flink uitmaken of je een hoekwoning hebt die op de wind staat.

Dus voor wie voor de winter die verwilderde heg nog wilde snoeien, hebben we de allersimpelste tip: doe het niet. En waar een hoge boom niet past, is klimop misschien een optie om een onbeschutte muur een extra dekentje te geven. Alle beetjes helpen.

5. Warm water bevat een hoop energie (en die kun je recyclen)
Voor we het vergeten: niet alleen de lucht, maar ook ons water verwarmen we met gas. Daarom is bijvoorbeeld korter douchen een veelgehoorde bespaartip. Maar wij hebben er nog wel een: als je bedenkt hoeveel energie er in dat water is gegaan om het op te warmen, is het eigenlijk heel erg zonde om dat altijd meteen na gebruik weer weg te spoelen in het riool. Heb je bijvoorbeeld een bad? Laat dan na gebruik je badwater eerst afkoelen, voor je de stop eruit trekt. Die warmte trekt dan namelijk in je huis, waardoor je verwarming minder te doen heeft.

Afwasteiltjes, babybadjes, kookvocht van de pasta, ook hier kun je een hobby van maken: warm water uit de kraan, koud water in de goot. Ben je gelijk van die droge lucht af, waar je in de winter binnenshuis last van hebt.

Bron:nu.nl 

 

Bel ons

085-4012770

Contact

Hoverma 
De Vlotkampweg 76
6545 AG Nijmegen
info@hoverma.nl

Share This